Nu vaccinurilor!!! Citeşte şi dă mai departe: https://nuvaccinurilor.wordpress.com

Iulie 28, 2009

Produse farmaceutice interzise in unele tari se comercializeaza in Romania!

Filed under: Uncategorized — novaccin @ 9:14 am


Sursa: Gardianul

Conform practicii in Uniunea Europeana, reactiile adverse la medicamente sunt monitorizate, atat inainte, cat si dupa plasarea lor pe piata. Din cauza efectelor secundare grave, cateva medicamente au fost retrase de pe piata in unele tari europene. Cu toate acestea, ele continua sa fie produse si comercializate in Romania.

Un “raport” anonim difuzat pe internet prezinta o serie de medicamente care au starnit controverse de-a lungul timpului, in ceea ce priveste efectele secundare grave pacientilor. Specialistii Agentiei Nationale a Medicamentelor sustin ca beneficiile sunt mai mari decåt riscurile. Medicamentul Silomat pe baza de clobutinol a fost disponibil in farmaciile romanesti fara prescriptie medicala pana in anul 2007, cand s-a constatat ca produce grave dereglari cardiace si a fost retras de pe piata in urma unei directive a Agentiei Europene pentru Evaluarea Medicamentelor. Ziarul “The Guardian” raporteaza ca peste 2.000 de persoane s-au imbolnavit si 77 au murit in urma administrarii medicamentului Felden. Conform Centrului National de Farmacovigilenta, in Romania nu s-a semnalat nici o reactie adversa din 2007 pana in prezent. Sprayul pentru astm Isoproterenol, comercializat sub numele de Isuprel, a ucis în anii ‘60 în jur de 3.500 de pacienti. Cu toate acestea, el se comercializeaza în continuare în Romania si este prescris în diverse afectiuni ale inimii. Anestezicul Hypnomidate a condus într-un spital de urgenta din Glasgow la o crestere rapida a deceselor in anul 1983. Medicii au refuzat sa publice numarul deceselor în rândul celor care au urmat tratamentul cu acest medicament. În România înca se mai foloseste în spitale ca anestezic administrat intravenos. Ketotifen, un medicament destinat tratamentului de lunga durata in astmul bronsic alergic sau cu componenta alergica, a fost scos de pe piata in Germania, din cauza efectelor adverse. In ciuda faptului ca s-au raportat reactii secundare, Agentia Nationala a Medicamentului a considerat ca nu este cazul ca acest antialergic sa fie retras din farmaciile romanesti.

Evaluarea raportului beneficiu-risc se face in timp

Methotrexat, folosit impotriva leucemiei, a produs tumori si a dus la anemie grava. In Romania, acest medicament este prescris in continuare, dar pentru reducerea durerii si a tumefactiilor articulare. La Centrul National de Farmacovigilenta din ANM s-au semnalat doua astfel de reactii adverse in perioada 2006-2009, reactii care nu justifica retragerea medicamentului de pe piata. Isoniazida, antibiotic comercializat in Romania, produce o multitudine de efecte adverse grave, printre care icter hepatic, convulsii, lupus si encefalopatie toxica. Reclamatiile raportate la ANM au ramas fara efect, medicamentul comercializandu-se in continuare. Roaccutane, medicament care se prescrie impotriva acneei chistice, are o lista impresionanta de reactii adverse, precum afectiunile oculare, alopecie (caderea parului), tulburari de comportament, depresie, modificari osoase. Anca Crupariu, farmacist specialist al Agentiei Nationale a Medicamentului, a declarat: “Orice medicament poate produce reactii adverse, fapt recunoscut si acceptat pe plan international. Un factor important in aparitia reactiilor adverse il are si reactivitatea individuala a pacientului. Evaluarea raportului beneficiu/risc se face pe tot parcursul comercializarii unui medicament in cadrul activitatii de farmacovigilenta , informatiile despre medicament (inclusiv prospectul) fiind permanent actualizate”. Medicamentele nu pot fi imediat retrase de pe piata: “Atat timp cat raportul beneficiu/risc este in favoarea beneficiului pentru pacient, autoritatea competenta in domeniu (ANM) mentine pe piata medicamentul respectiv. Simpla discutie in media referitoare la existenta unor reactii adverse, fara documentarea acestora in conformitate cu prevederile legale, nu poate declansa procedura de arbitraj”, a concluzionat Anca Crupariu.
Camelia Baicoianu

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: